Monday, 28 May 2012

Resepi Falafel


Bahan-bahan:
1 cawan kacang kuda kering
1 biji bawang besar, dicincang
2 ulas bawang putih, dicincang
3 sudu besar parsli segar, dicincang
1 sudu teh ketumbar
1 sudu teh jintan putih
2 sudu besar tepung
garam
lada
Minyak untuk menggoreng

Cara menyediakan:
1. Masukkan kacang kuda dalam mangkuk dan remdam dengan air semalaman.
2. Toskan kacang kuda, dan masukkan ke dalam kuali dengan air tawar, dan biarkan mendidih. 

3. Biarkan mendidih selama 5 minit, kemudian biarkan merenih rendah untuk kira-kira sejam. 
4. Toskan dan biarkan sejuk selama 15 minit.
5.  Masukkan kacang kuda, bawang putih, bawang, ketumbar, jintan putih, garam dan lada hitam (secukup rasa) ke dalam mangkuk, tambah tepung.

6. Kisarkan kacang kuda, memastikan untuk mencampur bahan bersama-sama. Anda mahu keputusan untuk menjadi pes yang pekat.
7. Membentuk campuran menjadi bebola kecil, kira-kira saiz bola ping pong. Sedikit mendatar.
8. Goreng dalam 2 inci minyak pada 350 darjah sehingga perang keemasan (minit 5-7).
9. Sedia untuk dihidangkan.

No comments:

Post a Comment