Saturday, 12 May 2012

Resepi Roti Paung


Bahan-bahan (dapat 2 bekas)


300gm tepung gandum
1 1/2 sudu teh yis
2 sudu makan marjerin
2 sudu makan gula pasir
1 biji telur (jika suka)
Air secukupnya
(Tambahkan sedikit marjerin untuk disapukan pada roti)


Cara-cara
Cara memasak:
1. Yis direndam air suam. Kemudian gaulkan kesemuanya sekali. Campurkan kesemua bahan dan uli hingga menjadi doh yang sebati dan tidak melekat pada tangan.
2. Tutup doh dengan kain bersih dan rehatkan doh sehingga naik dua kali ganda atau selama 1-2 jam.
3. Selepas satu jam, tumbukkan doh untuk mengeluarkan anginnya dan bahagikan adunan kepada bahagian-bahagian kecil.
4. Ambil sedikit adunan, masukkan marjerin ke dalamnya dan bulatkan. Bentukkan bulat dan susun di dalam loyang. Biarkan seketika.
5. Masukkan ke dalam tin pembakar- jarakkan sedikit. Tinggalkan sebentar lagi agar ianya naik sedikit.
Sapu atasnya dengan kuning telur atau marjerin.
6. Apabila permukaan menjadi licin dan adunan mula naik, kemudian bakar selama 20 minit dengan suhu sederhana (180 darjah celcius).
6. Angkat dan hidangkan.

No comments:

Post a Comment