Monday 12 May 2014

Resepi Talam Ubi Kayu

Talam Ubi Kayu
Talam Ubi Kayu
 
Bahan-bahan ( Satu loyang )

Bahagian bawah:

  • 500g ubi kayu - diparut dan tapis airnya (biarkan airnya sekejap dan ambil bahagian putihnya yang mendap)
  • 4 sb tepung ubi
  • 1 cawan gula
  • 1 1/4 cawan santan
  • Pewarna kuning

Bahagian atas:
  • 3 cawan santan pekat
  • 1 cawan tepung gandum
  • 2 sb tepung jagung
  • Secubit garam

Cara menyediakan:

  1. Panaskan kukusan.Sebatikan semua bahan untuk bahagian bawah.Masukkan dalam loyang dan kukus selama 20 minit.
  2. Campur semua bahan bahagian bawah dan sebatikan.Boleh juga diblend sebentar semua bahan tersebut hingga sebati.
  3. Masukkan adunan tersebut diatas bahagian pertama yang telah masak tadi.Kukus selama 20 minit.
  4. Buka penutup kukusan dan kukus lagi tanpa penutup kukusan selama 10 minit.Ini adalah supaya bahagian atas permukaan kuih menjadi kering dan tidak berair.
  5. Biarkan sejuk dan bolehlah dihidangkan.

No comments:

Post a Comment