Saturday, 3 May 2014

Resepi Kek Oreomisu

Kek Oreomisu

 Kek Oreomisu


Bahan-bahan:
250gm mascarpone cheese
250 gm uht whipping cream
50gm gula kastor
1 sudu besar gelatin halal
40ml air
1/3 cawan susu segar
1 pek oreo ( 137g )
1/2 sudu esen vanila

Cara menyediakan Kek Oreomisu

  1. Cairkan gelatin bersama air. Biarkan mengembang. Panaskan secara double boiler sehingga semuanya cair.

  2. Asingkan biskut oreo dan krimnya. Ketepikan. 

  3. Satukan mascarpone cheese, krim oreo, gula dan esen vanilla. Pukul sehingga lembut dan berkrim. Masukkan gelatin dan putar sebati. 

  4. Kemudian masukkan uht whipping cream dan putar seketika sehingga sekata. 

  5. Sediakan loyang springform bersaiz 6''. 

  6. Celup biskut oreo dalam susu segar dan susun dalam loyang. 

  7. Ratakan cream cheese dan ulang langkah 6 hingga habis. 

  8. Sejukkan di dalam peti sejuk selama 4 jam. Keluarkan dari loyang dan tabur dengan serbuk oreo. Hias ikut suka....

No comments:

Post a Comment