Kek Oreomisu
Bahan-bahan:
250gm mascarpone cheese
250 gm uht whipping cream
50gm gula kastor
1 sudu besar gelatin halal
40ml air
1/3 cawan susu segar
1 pek oreo ( 137g )
1/2 sudu esen vanila
Cara menyediakan Kek Oreomisu
- Cairkan gelatin bersama air. Biarkan mengembang. Panaskan secara double boiler sehingga semuanya cair.
- Asingkan biskut oreo dan krimnya. Ketepikan.
- Satukan mascarpone cheese, krim oreo, gula dan esen vanilla. Pukul sehingga lembut dan berkrim. Masukkan gelatin dan putar sebati.
- Kemudian masukkan uht whipping cream dan putar seketika sehingga sekata.
- Sediakan loyang springform bersaiz 6''.
- Celup biskut oreo dalam susu segar dan susun dalam loyang.
- Ratakan cream cheese dan ulang langkah 6 hingga habis.
- Sejukkan di dalam peti sejuk selama 4 jam. Keluarkan dari loyang dan tabur dengan serbuk oreo. Hias ikut suka....
No comments:
Post a Comment