Thursday 29 May 2014

Resepi Puding Karamel Tanpa Telur

Resepi Puding Karamel
Puding Karamel Tanpa Telur

Bahan-Bahan A (Gula Hangus)

  • 4 sudu besar gula pasir

Bahan-Bahan B (Puding)
  • 1 paket agar-agar serbuk 10g
  • 4 cawan air
  • 1/2 cawan gula pasir
  • 1/2 cawan susu pekat manis
  • 1 tin susu cair
  • 3sb tepung kastard
  • 1 sk esen vanilla

Cara Menyediakan Puding Karamel Tanpa Telur

  1. Pertama sekali, buat gula hangus seperti biasa. Taburkan gula ke dalam loyang, guna api kecil masak hingga gula menjadi perang, kemudian ratakan keseluruhan loyang.Kemudian ketepikan.

  2. Satukan semua bahan B. Kacau atas api. Adunan mesti dikacau selalu supaya tepung kastad akan bergentel dengan mudah. 

  3. Apabila menggelegak dan adunan kelihatan sedikit pekat.Tutup api, tapis dan tuangkan ke dalam loyang yang berisi gula hangus tadi. 

  4. Sejukkan sebentar sebelum dimasukkan ke dalam esbok sehingga puding mengeras. Terbalikkan puding dan bolehlah dihidang.^^ 
     

    Loyang 4 segi 9x9in 

    Credit to : linapg.blogspot.com
     

No comments:

Post a Comment