Saturday 17 May 2014

Resepi Kek Lapis Cheese

  Kek Lapis Cheese

Bahan A:

  • 600g biskut marie perisa coklat
  • Perisa kopi
  • 500 ml susu segar

Bahan B:
  • 500 g cheese cream
  • 10 ml susu segar
  • 1/2 cawan gula halus

Cara menyediakan:
  1. Satukan cheese dan gula halus dan pukul hingga sebati.
  2. Masukkan susu segar, jangan sampai adunan terlalu cair.
  3. Pukul lagi hingga kembang dan sebati, ketepikan.
  4. Panaskan susu segar, masukkn perisa kopi. Ambil sekeping2 biskut dan celup ke dalam susu yang suam2 panas  dan  susun dalam loyang.
  5. Sapukan adunan cheese di atasnya, ratakan.
  6. Ulang proses melapis biskut hingga habis. Lapisan terahir mestilah lapisan cheese.
  7.  Tabur coklat rice diatasnya. Tekan2 sikit permukaan tu.
  8. Masukan dalam peti sejuk, dan biarkan sekurang kurangnya 6 jam sebelum dipotong.

No comments:

Post a Comment