Tuesday 13 May 2014

Kuih Cara Berlauk

Kuih Cara Berlauk

Bahan-bahan:

1. Bahan untuk Inti
2. 200g daging cincang
3. sedikit minyak untuk masak
4. 1 biji bawang besar, dipotong halus
5. 2 sudu besar serbuk kari dicampur dengan sedikit air untuk dijadikan pes
6. sedikit daun bawang dipotong halus
7. cili merah dihiris nipis
8. daun sup dipotong halus
9. sedikit garam dan serbuk perencah untuk rasa
Bahan untuk Kuih (batter)
1. 1 biji telur
2. 1 1/2 cawan tepung gandum
3. 1 cawan santan
4. garam dan gula untuk rasa

Cara menyediakan:

1. untuk batter kuih cara, masukkan semua bahan dan gaul sebati. Jangan terlalu cair. ketepikan
2. untuk inti, panaskan minyak, masukkan pes serbuk kari sehingga naik minyak. masukkan daging dan gaul sebati.
3. masukkan bawang, daun bawang, perencah dan garam. gaul sebati. masak hingga kering kuahnya.
4. panaskan oven, sapukan minyak pada acuan, masukkan batter kuih cara. kemudian masukkan inti kedalam batter kuih cara tersebut. hias dengan cili merah dan daun sup.
5. bakar selama 15-20 minit pada suhu 170c.
6. Boleh juga guna dapur gas, masak atas api, menggunakan acuan timah kuih cara.

No comments:

Post a Comment