1/2 kg daging direbus dengan 3 liter air sehingga daging empuk
1 batang kayu manis
1 biji bunga lawang
5 biji buah pelaga
5 biji cengkih
1 sudu makan garam
1 sudu teh MSG (ajinomoto ke, adabi ke, ikutlah)
5-6 cawan beras basmati
2 sudu minyak sapi
1 tin susu cair
4 sudu makan serbuk baryani apa jenis jenama pun boleh
1 sudu makan mint sauce
1 helai daun pandan
3 tangkai cabai
1 biji bawang besar
5 ulas bawang putih
3 biji bawang merah
Kaedahnya
1. Rebus daging terlebih dahulu bersama 1/2 sudu makan garam, 1 sudu teh MSG, kayu manis, pelaga, bunga lawang dan cengkih
2. Cairkan minyak sapi
3. Tumis bawang
4. Masukkan rempah baryani
5. Masukkan susu cair
6. Masukkan daun pandan dan sos pudina
7. Ini sos pudina keluaran tesco. Best!
8. Masukkan daging yang telah empuk. Biarkan seketika.
9. Kemudian tuangkan beras
10. Gaul rata beras
11. Akhir sekali masukkan cabai dan tutup.
12. Tuangkan pati daging tadi sebanyak 5-6 cawan
13. Biarkan mendidih dan masak dalam keadaan tertutup. Tapi kita pindah ke periuk elektrik.
14. Biar elektrik yang menjaganya :)
15. Dah siap nasi baryani kita. Mudahkan?
SELAMAT MENCUBA
No comments:
Post a Comment