Monday, 14 April 2014

Resepi Lepat Pisang Sempoi

Resepi Lepat Pisang Simple dan Sedap
Resepi Lepat Pisang Sempoi
Bahan-bahan:
1 cawan tepung beras
3 sudu besar gula
secubit garam (sikit je..sekadar nk lemakkan)
12 biji pisang (lenyek)
daun pisang (layur dulu atas api)

Cara menyediakan:
1. Campurkan kesemua sekali ( tepung beras,gula, garam, pisang ). kacau sehingga sebati dan jika cair sangat, campurkan lagi sedikit tepung beras. (lebih kurang mcm adunan buat jemput2 pisang tu la...)
2. Kemudian ambil daun pisang berbentuk segi empat tepat (yg telah dilayur) dan letakkan adunan diatas daun pisang itu sebanyak 2 sudu besar.
3. Lepas tu lipat la..ala..lipat macam yg kita beli tu laa...
4. Letak dalam pengukus...kukus lebih kurang 20-30 minit.
5. Pastu dah masak, sila la makan..hehe...
 
P/S: Adunan ni untuk lebih kurang 15 biji lepat.

No comments:

Post a Comment