Sunday, 13 April 2014

Kek Pisang Moist

  Kek Pisang Moist
Bahan-bahan:
  • 4 biji putih telur
  • 1/4 cwn gula
  • 4 biji kuning telur
  • 1/4 cwn gula
  • 1 1/2 cwn pisang dilecek
  • 2 cwn tepung gandum diayak
  • 1 sudu kecil baking powder diayak
  • 1 sudu teh baking soda diayak
  • 3/4 cwn minyak jagung / minyak masak
Cara menyediakan:
  1. Pukul putih telur samapai berbuih. Masuk gula. Pukul lagi sampai jadi soft meringue iaitu adunan tidak tumpah bila diterbalikkan.
  2. Pukul kuning telur dan gula sampai kembang dan bertukar menjadi kuning pucat.
  3. Masuk pisang lecek,pukul sebati. Masuk tepung. Pukul sebati.
  4. Masuk minyak. Gaul sebati
  5. Bakar adunan dlm loyang  40 minit 150⁰C sehingga masak..

No comments:

Post a Comment