Friday 11 April 2014

Resepi Ayam Percik


Resepi Ayam Percik

Bahan-bahan:
1kg ayam | dipotong kecil 
15 biji cili kering l dikisar 
3 biji bawang besar l dikisar - saiz sed 
3 ulas bawang putih l dikisar 
2sm halia l dikisar 
2sm kunyit hidup l dikisar 
2 batang serai l dikisar 
250ml santan pekat - mama tambah lagi dgn santan sed pekat 
Garam secukup rasa 

Cara menyediakan:
1. Untuk kuah perciknya, campurkan santan bersama bahan kisar dan masak di atas api sederhana. 
2. Kacau rata dan biarkan hingga kuahnya menjadi pekat. Ketepikan. 
3. Celupkan ayam di dalam kuah percik dan panggang hingga masak. -Ketika proses memanggang ayam, pastikan disapukan berulang kali kuah perciknya sehingga ayam masak. 


No comments:

Post a Comment