Sunday, 13 April 2014

Buttermilk Coklat Cake

Buttermilk Coklat Cake
Bahan-bahan :

  •     2 cawan tepung gandum
  •     2 cawan gula
  •     3/4 cawan serbuk koko Hershey's
  •     2 sudu teh soda bikarbonat
  •     1 sudu teh serbuk penaik
  •     2 biji telur saiz A
  •     1 sudu teh garam
  •     1 cawan buttermilk
  •     1 cawan Mazola vege oil
  •     1 1/2 sudu teh asen vanilla
  •     1 cawan air mendidih  atau campurkan dengan 2 sudu teh nescafe.
 
Cara menyediakan :

  1. Masukkan semua bahan di atas kecuali air mendidih ke dalam mixing bowl.
  2. Putar pada kelajuan sederhana selama 1 minit. Masukkan air mendidih dan teruskan memutar hingga sebati. 
  3. Lapik loyang kek dengan kertas kalis minyak. Tuangkan ke dalam loyang.
  4. Panaskan oven pada suhu 150 C untuk membakar secara perlahan.
  5. Bakar selama 1 jam atau sehingga kek masak.
  6. Cucuk kek dengan lidi atau pisau. Sekiranya pisau atau lidi yang dikeluarkan bersih, maknanya kek telah masak.
  7. Selamat mencuba.

No comments:

Post a Comment