Monday 21 April 2014

Resepi Tart Kelapa Nestum

Resepi Tart kelapa nestum
Tart Kelapa Nestum
 
Bahan-bahan:

  1. *2 cawan kelapa parut kering
  2. *1/2 cawan susu pekat manis
  3. *1/4 cawan gula
  4. *1 camca besar majerin
  5. *1camca besar mentega
  6. 1 1/4 cawan tepung naik sendiri
  7. 1/4 cawan tepung beras
  8. 1 cawan nestum
  9. 160 gm mentega
  10. 1/4 cawan gula halus
  11. 1 biji telur
  12. 1 camca teh esen vanilla

Cara menyediakan:
  1. Gaul semua bahan bertanda * (untuk inti)hingga sebati dan tepikan.
  2. Ayak kedua jenis tepung dan campur dengan nestum.
  3. Krim mentega dan gula hingga sebati.Masukkan esen vanilla dan telur,pukul hingga sebati.
  4. Masukkan campuran tepung dan gaul jadi doh.
  5. Canai setebal 5 mm dan terap dengan acuan bulat bergerigi.Letak dalam acuan tart dan rapikan.
  6. Letak anggaran 1 sudu inti kelapa tadi (tak perlu padatkan).Bakar dgn suhu 180 C selama 10 minit atau hingga masak.

No comments:

Post a Comment