Resepi Cheese Kek
Bahan-Bahan Cheese Kek:
- 200g cream cheese
- 400ml susu cair
- 100g mentega
- 100g tpg gndum
- 100g gula kastor
- 4biji telur
- 1sudu teh esen vanilaPenyediaan Cheese Kek:1) Masukkan susu dan cream cheese dalam periuk, kacau sampai cair dengan api perlahan. Masukkan mentega dan kacau lagi hingga cair. Tutup api.2) Asingkan telur putih dan kuning. Pukul telur putih dan gula hingga kental.
3) Pukul telur kuning dalam 1 bekas lain hingga kembang masukkan adunan cream cheese tadi, kacau sebati. Masukkan tepung sikit-sikit, kacau sebati.tambahkan esen vanila.sebatikan.
4) Masukkan telur putih yang dipukul tadi.Sebatikan.5) Sapu loyang dengan mentega, tuang adunan tadi.
6) Bakar api atas bwah 150°c guna (water bath) atau bain marie. Bakar selama 1jam.
7) Biarkan sejuk seketika, kemudian terbalikkan.
No comments:
Post a Comment