Tuesday, 15 April 2014

Resepi Lepat Labu Kuning

Lepat Labu Kuning
Lepat Labu Kuning
Bahan-bahan:
½ biji labu kuning
8-10 sudu besar gula
3 cawan tepung beras
2 cawan tepung gandum
Santan secukupnya
Sedikit garam
Daun pisang (dilayurkan)

Cara menyediakan:
1. Rebus labu sehingga empuk dan dilenyekkan di dalam bekas.
2. Masukkan gula, sedikit garam, tepung gandum dan tepung beras.
3. Masukkan santan sedikit demi sedikit. Kacau hingga semuanya sebati.
4. Santan dimasukkan secukupnya iaitu tidak terlalu pekat atau terlalu cair.
5. Ambil dua sudu besar adunan dan letakkan di tengah-tengah daun pisang.
6. Bungkus dengan kemas dan kukus sehingga masak. Sedia untuk dihidang.

No comments:

Post a Comment