Bahan-bahannya:
3-4 ekor Ikan (ikut sukalah ikan apa pun)
3 sudu kunyit
2 sudu tepung jagung
1 inci halia
3 biji bawang merah
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
4 tangkai cili padi
seketul nisse (gula melaka)
semangkuk nenas dipotong dadu
3 biji tomato dipotong dadu
dua biji jeruk salak dipotong dadu
3 tangkai daun ketumbar (termasuk akarnya)
1/3 cawan air asam jawa
1/2 cawan air jeruk salak
2 sudu soso cili
2 sudu sos tomato
2 sudu kicap manis
2 sudu minyak bijan
3 sudu cili kisar
2 sudu sos cili
garam dan ajinomoto secukup rasa
Cara Menyediakannya:
1. Taburkan garam ke atas ikan
2. Masukkan serbuk kunyit, sesudu minyak bijan dan tepung jagung. Gaulkan ikan dan perap dalam 5 minit
3. Kemudian goreng ikan
4. Sediakan bahan-bahan berikut
5. Bahan sos dicampur dalam mangkuk
6. Bahan sos juga dicampur seusud minyak bijan
7. Tumis bawang, halia, cili api dan kunyit
8. Masukkan sos dan seketul gula melaka. Kacau...
9. Masukkan pula air jeruk dan asam jawa. Kalau tak ada air jeruk, boleh ganti cuka buatan atau cuka buah atau cuka beras
10. Masukkan daun ketumbar, tomato dan jeruk buah salak.
11. Kemudian akhir sekali, masukkan pula nenas. Perasakan dengan ajinomoto dan garam jika kurang kick
12. Inilah hasilnya.. Puas makan...
SELAMAT MENCUBA
No comments:
Post a Comment