Tuesday, 2 July 2013

Puding Kastad Buah-buahan

Bahan-bahan puding: 
1 cawan tepung kastard 
5 cawan air 
1/2 cawan susu cair 
1/2 cawan gula
    Cara menyediakan: 
    1. Satukan tepung kastard bersama gula, susu cair dan air. Gaul semuanya. 
    2. Masak di atas api sederhana sehingga agak pekat dan kacau sentiasa.
    3. Biasanya dlm anggaran 20 minit. Setelah agak pekat, matikan api dan tuang dlm bekas2 kecil atau loyang. 
    4. Biarkan sejuk sebentar dan simpan dlm peti sejuk. Setelah beku barulah boleh di hidangkan.
      Bahan kuah: 
      1 tin koktel buah-buahan 
      1 tin susu cair 
      1 tin air biasa (air masak) 
      1 cawan gula 
      Ais secukupnya
        Cara menyediakan:
        1. Masak gula bersama air(sekadar gula hancur je..). Setelah itu biarkan sejuk.
        2. Setelah air gula sejuk, bolehlah tuang koktel dan susu.
        3. Ambil puding tadi dan masukkan kedlm mangkuk...tuangkan kuah yg bercampur koktel buah2an.
        4. Sedap di makan ketika sejuk. Boleh juga di letak ketulan ais.

        No comments:

        Post a Comment