Wednesday, 24 July 2013

Puding Custard Susu

Puding kastad resepi dari mak long saya di Johor. Salah satu favourite dia, kini di blog ceria resipi.

Bahan-bahannya:
1/2 cawan tepung kastad
2 cawan susu UHT atau susu tepung yang dilarutkan air
1/2 cawan susu pekat dilarutkan dengan 2 cawan air
2 sudu jagung manis (pilihan)

Bahan Kuahnya
1 tin susu cair
1 cawan air tapis
cocktail buahan (ditoskan airnya)
2 sudu gula pasir
vanilla

Cara membuatnya:
1. Masukkan 1/2 cawan tepung kastad

2. Kemudian masukkan 1 cawan susu UHT. Kacau dan larutkan betul-betul sampai hilang ketulan

3. Masukkan adunan kastad tadi ke dalam kuali/pan. Kalau boleh yang tidak melekat (non-stick)

4. Tuangkan baki susu dan Kacau rata pusing ikut lawan jam

5. Akhir sekali masukkan 3 sudu jagung manis

6. Basahkan cup dan tuang adunan dalam cup, biarkan sejuk dalam setengah jam kemudian baru masuk peti ais tau.

7. Untuk kuahnya, tuangkan setin susu cair (400ml) dan 1 cawan air tapis ke dalam kuali/pan. Masak dengan api kecil

8. Tuang setitik vanila dan gula

9. Masukkan cocktail buahan. Kita guna buah nenas, anggur dan jagung je. Sejukkan adunan susu di dalam peti ais.

10. Dah siap. Hidangkan semasa sejuk ya
SELAMAT MENCUBA

No comments:

Post a Comment