Bahan-bahan:
500g paru - rebus ngan sedikit garam dan halia. 2 sudu teh serbuk kunyit
3 sudu teh serbuk ketumbar
3 ulas bawang putih (dikisar@tumbuk)
Garam secukup rasa
Untuk sambal:
5 tangkai cili kering
3 ulas bawang putih
2 biji bawang merah
2 tangkai lada@cili merah - cincang
1 inci belacan
Sedikit air asam jawa
Gula melaka @ gula putih
Garam
minyak secukupnya
Cara menyediakan:
1. Rebus paru hingga empuk. kemudian toskan. potong kecil-kecil & nipis. ketepikan. 2. Masukkan serbuk kunyit, ketumbar, bawang putih dan garam ke dalam paru tadi, gaul rata dan biarkan sebentar sekurang-kurangnya 30min.
3. Panaskan minyak, goreng paru hingga garing dan angkat toskan.
Untuk memasak sambal:
1. Blend@kisar cili kering, bawang merah dan juga bawang putih.
2. Panaskan minyak lebihan mengoreng, tumis bahan-baha blend hingga pecah minyak/lada masak.
3. Masukkan lada cincang tadi, masukkan juga belacan, air asam jawa, gula dan juga garam. tumis hingga agak-agak kering.
4. Masukkan paru dan goreng lagi hingga garing. Hidangkan.
No comments:
Post a Comment