Sunday 28 July 2013

Kerang Masak Lemak Cili Api

Bahan-bahannya:
1 1/2 kilo kerang
3 ulas bawang putih (kisar/tumbuk)
1 biji bawang besar (kisar/tumbuk)
2 biji bawang merah (kisar/tumbuk)
1 sudu serbuk kunyit atau i inci kunyit hidup
garam dan ajinomoto
3 batang serai dititik
5-10 tangkai cili api
400ml santan  (200ml santan pekat, 200ml air tapis)

Cara menyedakannya
1. Rebus kerang sampai terbukak cengkerangnya hehehe. Kemudian perisikan dia. Nak guna kerang ekspres pun boleh

2. Tumis serai, kunyit, bawang putih dan bawang merah. Percaya tak, tumis benda ni dengan air? bukan dengan minyak masak :)

3. Lepas itu tuangkan santan

4. Masukkan cili padi yang ditumbuk, garam dan ajinomoto

5. Nah lauk sudah siap dimasak
SELAMAT MENCUBA

No comments:

Post a Comment