Friday 28 June 2013

Chicken Shawarma

Bahan-bahan ayam: 
2 sudu besar jus lemon segar 
1 sudu kecil serbuk kari 
2 sudu teh minyak zaitun extravirgin 
3/4 sudu teh garam 
1/2 sudu teh jintan putih 
3 ulas bawang putih, dicincang Jalur 
1 dada ayam tanpa tulang, potong 16 (3 inci) 

Bahan sos: 
1/2 cawan plain yogurt 2% Yunani kurang lemak (seperti Fage) 
2 sudu besar tahini 
2 sudu kecil jus lemon segar 
1/4 sudu teh garam 
1 ulas bawang putih, dicincang 

Baki bahan-bahan: 
memasak semburan 4 (6 inci) Pitas 
1 cawan salad Romaine dicincang 8 (1/4-inch-thick) keping tomato 

Cara menyediakan:
1. Panaskan grill untuk haba sederhana tinggi. 
2. Untuk menyediakan ayam, menggabungkan pertama 6 bahan-bahan di dalam mangkuk sederhana. Masukkan ayam ke dalam mangkuk dan gaul sehingga sebati. Biarkan pada suhu bilik 20 minit. 
3. Untuk menyediakan sos, menggabungkan yogurt dan 4 bahan-bahan akan datang (melalui 1 ulas bawang putih), kacau dengan pukul. 
4. Thread 2 jalur ayam ke setiap 8 (12-inci) lidi. Kebab tempat di rak grill disalut dengan semburan masak; grill 4 minit pada setiap sisi atau sehingga selesai. 
5. Pitas tempat di atas rak grill; grill 1 minit pada setiap sisi atau sehingga ringan dibakar. Tempat 1 pita pada setiap 4 plat; atas setiap hidangan dengan 1/4 cawan salad dan 2 keping tomato. Atas setiap hidangan dengan 4 keping ayam, hujan renyai-renyai setiap hidangan dengan 2 sudu sos.

No comments:

Post a Comment