Bahan-bahan :
6 biji cili padi
2 batang sayur leek
2 batang serai - diketuk
2 ulas bawang putih - diketuk
1 paket perencah Tomyam
2 helai daun limau purut
1 biji tomato - belah 6
Garam dan gula secukup rasa
Minyak masak untuk menumis
Air secukupnya
Cara menyediakan :
4-5 Sotong sederhana besar - dibersihkan potong bulat, rebus sekejap dan toskan
10 ekor udang sederhana besar - dibersihkan dan toskan
1 biji bawang besar - dihiris 6 biji cili padi
2 batang sayur leek
2 batang serai - diketuk
2 ulas bawang putih - diketuk
1 paket perencah Tomyam
2 helai daun limau purut
1 biji tomato - belah 6
Garam dan gula secukup rasa
Minyak masak untuk menumis
Air secukupnya
Cara menyediakan :
1. Panaskan sedikit minyak dalam kuali dan tumis serai, bawang merah, bawang putih, cili padi yang dihiris sehingga layu dan berbau wangi.
2. Selepas itu masukkan perencah Tomyam, kacau sebati. 3. Masukkan sedikit air, daun limau purut dan daun leek kacau rata.
4. Selepas itu masukkan udang biarkan sebentar. Kemudian baru masukkan sotong, tomato, garam dan gula secukup rasa. Gaul rata.
5. Angkat dan taburkan daun ketumbar dan hidangkan.
No comments:
Post a Comment