Bahan-bahannya:
1 ketul ayam (atau 1 kiub ayam)
1 gelas air tapis
2 biji terung
5 hiris lobak merah
5 hiris kubis bunga
1 biji cili hijau
1 helai daun sup
1 biji limau nipis
3 biji cili api
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
2 cm halia
1 sudu sos tiram
garam dan ajinomoto secukup rasa
Cara menyediakannya:
1. Sediakan air stok ayam. Rebus ayam untuk dapat pati supnya. Asingkan airnya
3. Hiris kecil terung dan sayuran
3. Hiris bawang besar, bawang putih, halia dan cili api
4. Tumis halia, bawang dan halia tadi bersama ayam rebus yang dihiris
5. Apabila naik bau, tuangkan sup ayam
6. Masukkan sos tiram
7. Perasakan dengan ajinomoto dan garam. Kita guna cukup rasa satu sudu
8. Masukkan sayur-sayuran. Biarkan didih sehingga terung layu
9. Perahkan asam limau nipis
1-. Siap dihidang bersama nasi. Ratah pun best juga
SELAMAT MENCUBA
No comments:
Post a Comment