Sunday 12 September 2010

Sambal Udang

Bahan-Bahan

500 gm udang (pilih yg besar sedikit)-dibersihkan

4 sudu besar cili kering kisar
1 sudu teh kunyit serbuk
sedikit air (jika perlu)

2 biji bawang besar (dihiris gegelang/rings)
2 ulas bawang putih (dicincang)

4-5 tangkai daun kari (ambil daunnya saja)
½ sudu teh rempah tumis ikan
2 sudu besar mentega
2 susu besar minyak masak
garam secukup rasa


Cara:

1) Panaskan mentega/minyak dalam kuali lalu tumiskan bawang putih bersama cili kering kisar sehingga garing. Bubuh sedikit air jika perlu.

2) Masukkan pula daun kari, rempah tumis ikan dan bawang besar lalu kacau sebentar.

3) Akhir sekali masukkan udang, garam dan sedikit air. Gaul rata dan biarkan sehingga udang masak.

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Cara Kedua (Sambal Udang Petai)

Bahan-bahan ( 4-5 orang )

8-9 batang cili kering (nak sambal lebih banyak dan lebih pedas, boleh lebihkan)
4-5 ulas bawang kecil
2 ulas bawang putih
Udang Segar (saiz mengikut keperluan)
Air asam-1/2 cawan hingga 1 cawan (agak-agak)
Minyak untuk menumis, gula, garam..
(Jika suka..tambah petai 1/2 mangkuk)
1 Labu Bawang Besar-Dihiris


Cara-cara

1- Blend bawang putih, bawang merah dan cili kering (cili kering yg telah direndam didlm air)..kisar shingga hancur bersama-sama dengan air..
2- Panaskan minyak..bile sudah panas masukkan bahan yg telah dikisar..
3-Tumis sehingga garing dan naik minyak..masukkan udang..gula dan garam..lebihkan gula utk mendapatkan rase yg lebih manis..
4- Jika suka masukkan petai..
5- Masukkan air asam..biarkan mengelegak dan masukkan bawang besar yang telah dihiris..tunggu hingga sambal naik minyak dan pekat..(kepekatan sambal ikut suka..)
Hidangkan..

No comments:

Post a Comment