Wednesday, 8 September 2010

Resipi Tapai Sira (Pengat Tapai)

TAPAI SIRA
tapai sira ni kalo guna tapai ubi kuning lagi best....atau tapai yg keras sikit..akk guna ni tapai yg lembik sikit..nmpk mcm hancur bila kuah tu meresap

Bahan - bahan

5 ketul tapai ubi
1 keping nisan atau 1/2 ketul gula melaka (kalo suka manis boleh tambah gula)
1 cawan santan sederhana pekat
sedikit garam
Daun pandan



Cara - cara
Didihkan santan bersama nisan/gula melaka sehingga hancur bersama daun pandan dan sedikit garam. Apabila nisan hancur masukkan tapai dan kecilkan api....masak sehingga kuah pekat ........siap.simple je membuatnya. selamat mencuba.

Cara Lain

Resipi Tapai Sira Bertelur (Tape Siro)
Tape siro ni makanan orang Kelantan dan sudah pupus ditelan zaman. Jom tengok resipinya:

Bahan - bahan

5 ketul tapai ubi kayu
2 biji telur dipukul
1 cawan gula (nak manis tambah lagi) -dididihkan
secubit garam - dicampur dengan air gula
Daun pandan - dicampur dengan air gula

Cara - cara
masak air gula dengan api yang kecil
celup tapai ubi kayu dalam telur
masuk ke dalam air gula tadi ketika air sedang didih
Tutup api, hidangkan semasa panas atau boleh hidang semasa sejuk.
Lagi sedap kalau baru keluar peti ais.
Selamat mencuba

No comments:

Post a Comment