Sunday, 12 September 2010

Kerutuk Daging

Bahan-bahannya:

BAHAN-BAHAN:
1 kg daging
500ml santan
4 sudu makan kerisik
Air asam jawa
Garam secukup rasa
Gula melaka secukupnya
1 paket rempah kerutuk dibancuh dgn sedikit air dan sikit lada mesin. Kalau nak buat rempah kerutuk sendiri, bahannya:

Bahan Rempah (Dikisar lumat)
1 sudu makan ketumbar
1 sudu teh jintan manis
½ sudu teh jintan putih
Lada hitam secukupnya
8 biji bunga cengkih
12 biji cili kering
3 kuntum bunga lawang
1cm kulit kayu manis
2.5cm kunyit
2.5cm halia merah
2.5cm lengkuas
15 biji bawang merah
5 ulas bawang putih
3cm belacan



BAHAN TUMIS:
6 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1½cm halia putih
2 batang serai | diketuk
Minyak masak secukupnya



CARA MEMASAK:
1. Daging dipotong, dibersihkan dan ditoskan
2. Kesemua bahan rempah digoreng tanpa minyak dan digiling sehingga lumat.
3. Panaskan sedikit minyak di dalam kuali. Tumis serai, bawang merah, bawang putih dan halia yang telah dimayang sehingga berbau harum dan kekuningan.
4. Selepas itu masukkan pula rempah yang telah digiling. Tumis sehingga pecah minyak.
5. Kemudian masukkan daging dan masak hingga air daging kering dengan api yang sederhana.
6. Masukkan santan, garam, gula melaka, kerisik dan air asam jawa.
7. Biarkan di atas api sederhana dan masak hingga pekat.
8. Angkat dan hidangkan.

untuk resepi kerutup ayam kampung, sila ke sini: http://ceria-resipi.blogspot.com/2013/06/resipi-kerutuk-ayam-kampung-dari.html

No comments:

Post a Comment