Friday 3 September 2010

Putu Halba

bahan-bahan

2 cawan ubi kayu - siap diparut halus dan diperah airnya sampai kering,biar berderai
1 sudu teh halba
gula merah (nnisang) - diracik halus
kelapa parut-dicampur sedikit garam



cara-cara

1.Gaul ubi kayu yang diparut dengan halba
2.masukkan ubi kayu tadi ke dalam piring kecil ( acuan ) - guna tutup teko basuh tangan tu pn boleh
3.Letakkan sedikit nnisang
4.Taburkan sedikit ubi kayu di atas nnisang supaya tertutup dan tekan sedikit supaya mampat
5.Letakkan kain kasa (maslin) diatas piring ubi.
6.Terbalikkan piring ke atasnya supaya putu tertinggal di atas kain.
7.Angkat dan isikan ke dalam pengukus.
8.Ulang sehingga habis
9.Bila masak, gunakan kain untuk mengangkat putu.

Sedia untuk dimakan bersama2 kelapa parut tadi.

No comments:

Post a Comment