Wednesday 8 September 2010

Resipi Somtam (Kerabu Betik)

Bahan-bahan
1 biji betik mengkal atau putik - sagat panjang
2 biji mangga muda atau lobak merah - sagat panjang
1 biji tomato
Kangkung@daun ketumbar
1-2 sb udang kering - goreng tanpa minyak
5 sudu besar kacang tanah goreng tanpa minyak - tumbuk kasar
2 biji bawang besar - hiris
5 atau lebih cili merah dan cili padi
2 sudu besar gula melaka/gula nipah
1 sudu besar kicap Thai (Thipharos)
1 sudu besar sos ikan
5 biji limau kasturi - perah ambil jus

Cara-cara
1. Sagat panjang lobak merah dan betik putik

2. Tumbuk bawang putih kemudian cili

3. Tumbuk udang kering 

4. Tumbuk pula tomato

5. Kemudian masukkan gula, sos ikan dan perahan limau. Kacau sebati. 

6. Sediakan gula melaka atau gula nipah siam

7. Campurkan dengan bahan tadi. Cuba rasa, biar ngam masam manis nya

8. Kalau nak makan barulah masukkan betik, lobak merah atau mangga, dan sayur kangkung serta kacang.  Gaulkan dalam seminit, nanti air dia keluar, becak jugalah. So tak perlu bubuh air ya.
Kalau tak nak makan, nak simpan, jangan bubuh lagi sebab nanti air banyak pula. Lecah.

9. Keluarkan. Tumbuk pula kacang. Tumbuk kasar. Hidangkan di atas pinggan dan taburkan lagi dengan kacang. SELAMAT MENCUBA 

No comments:

Post a Comment