Friday 3 September 2010

Solok Lada

Bahan2

10 biji Lada solok, belah buang biji tp jangan putus - rendam dlm air kelapa, kemudian toskan
1/2 cawan santan pekat
bebrapa batang kacang panjang, dipotong2 utk alas dasar periuk

Bahan isi
2-3 ekor ikan selayang, ambil isi (mentah) atau secukup kegunaan
1/4 biji kelapa parut (nyor muda) atau secukup keguna...an
secubit garam
5 biji bawang merah, sedikit halia dan bebrapa biji lada hitam (anggaran sendiri)
1 sudu kecil kerisik
1 sudu kecil air asam jawa
garam gula secukup rasa



Cara-cara:-
Mula-mula tumbuk bawang merah, halia, lada hitam sampai lumat. Kemudian masukkan isi ikan dan tumbuk lagi sampai sebati, masukkan garam gula secukup rasa. Gaulkan dengan kelapa parut, tambah air asam jawa. Sesuaikan rasa.. Adunan jgn terlalu lembik dan jangan terlalu kering. Sumbatkan ke dalam lada solok. Alas dasar periuk dengan kacang panjang, susunkan lada solok tadi. Siramkan santan pekat dan tutup periuk. Jerang atas api hingga mendidih, kemudian kecilkan api. Masak smpai

No comments:

Post a Comment