Tuesday 18 March 2014

Resipi Rusa Panggang Ceria (Cheer Venison Roast Recipe)

Daging rusa atau di dalam english Venison, sangat lembut dan tidak rumit, ia tidak liat seperti daging lembu atau kerbau. Ianya seakan-akan daging kambing tetapi tidak berbau. Sekilo harganya RM18 frozen di Kelantan, kalau yang berburu tu, free je la dapat. Populasi rusa di Kelantan ialah di Gua Musang lebih-lebih lagi kawasan Lebir dan Gunung Rabung. Jom try!

Bahan-bahannya:
1/2 kg daging rusa
3 biji bawang putih ditumbuk
3 biji bawang merah ditumbuk
1 sudu thymes
1 sudu lada hitam
2 helai daun salam (bay leave)
1 sudu cili merah
1 sudu paprika
1 sudu oregano
1 sudu parsley
1 sudu rosemary
1 sudu basil
1 sudu tepung jagung
1 sudu kecil garam
2 sudu mentega
1/3 cawan cuka kurma/epal
Daun herba segar iaitu parsley, rosemary, thymes, pudina.

Kaedah memasaknya:
1. Hiris daun herba kecil-kecil. Kalau tak ada tak apa. Skip terus langkah dua.

2. Taburkan semua serbuk an gaulkan.

3. Kemudian letakkan dua ketul mentega dan tuangkan cuka. Peram selama 2-6 jam.
Daging rusa kurang lemak, dengan memasukkan mentega, kita akan dapat melemakkan rusa ini

4. Kemudian bakar dalam ketuhar selama 30 minit dengan suhu 170'C. Apabila dikeluarkan ternyata berair.

5. Langkah seterusnya keringkan airnya dengan pemanggang. Kalau guna bara, oles air lebihan tadi atas daging

6. Siap dihidangkan bersama sos pudina
SELAMAT MENCUBA

No comments:

Post a Comment