Bahan-bahannya:
1/2 kg daging rusa
3 biji bawang putih ditumbuk
3 biji bawang merah ditumbuk
1 sudu thymes
1 sudu lada hitam
2 helai daun salam (bay leave)
1 sudu cili merah
1 sudu paprika
1 sudu oregano
1 sudu parsley
1 sudu rosemary
1 sudu basil
1 sudu tepung jagung
1 sudu kecil garam
2 sudu mentega
1/3 cawan cuka kurma/epal
Daun herba segar iaitu parsley, rosemary, thymes, pudina.
Kaedah memasaknya:
1. Hiris daun herba kecil-kecil. Kalau tak ada tak apa. Skip terus langkah dua.
2. Taburkan semua serbuk an gaulkan.
3. Kemudian letakkan dua ketul mentega dan tuangkan cuka. Peram selama 2-6 jam.
Daging rusa kurang lemak, dengan memasukkan mentega, kita akan dapat melemakkan rusa ini
4. Kemudian bakar dalam ketuhar selama 30 minit dengan suhu 170'C. Apabila dikeluarkan ternyata berair.
5. Langkah seterusnya keringkan airnya dengan pemanggang. Kalau guna bara, oles air lebihan tadi atas daging
6. Siap dihidangkan bersama sos pudina
SELAMAT MENCUBA
No comments:
Post a Comment