Resepi Sotong Masak Merah
Bahan-bahan:
Untuk 5 ekor sotong
10 ulas bawang merah (kisar)
4 ulas bawang putih (kisar)
3 sudu besar cili kering (kisar)
2 sudu besar kicap manis
10 ulas bawang merah (kisar)
4 ulas bawang putih (kisar)
3 sudu besar cili kering (kisar)
2 sudu besar kicap manis
Sedikit belacan
Sedikit air asam jawa
Garam dan gula secukup rasa
Minyak *untuk menumis
Cara menyediakan:
- panaskan minyak
- tumis bahan yang dikisar sehingga masak dan naik bau
- masukkan gula
- lepas itu masukkan sotong dan sedikit air , kacau sebati
- kemudian tutup kuali sebentar ,
- bila dah hampir kering , masukkan belacan , air asam jawa , dan garam
- akhir sekali letak kicap dan kacau
- bila dah hampir kering , tutup api dapur dan sedia untuk dihidang .
- panaskan minyak
- tumis bahan yang dikisar sehingga masak dan naik bau
- masukkan gula
- lepas itu masukkan sotong dan sedikit air , kacau sebati
- kemudian tutup kuali sebentar ,
- bila dah hampir kering , masukkan belacan , air asam jawa , dan garam
- akhir sekali letak kicap dan kacau
- bila dah hampir kering , tutup api dapur dan sedia untuk dihidang .
No comments:
Post a Comment