Friday 14 March 2014

Resepi Pavlova


Resepi Pavlova
 
Bahan-bahan:
4 biji putih telur
1 cawan gula kastor atau nak kurang manis pun boleh 3/4 cawan
1 sudu teh esen vanilla
1 sudu teh cuka masakan
2 sudu besar tepung jagung
Topping/hiasan :
1 cawan (240 ml ) whipping cream
(Non dairy whipping cream)

 
Cara menyediakan:
1- Pukul putih telur menggunakan hand mixer dengan kelajuan perlahan.

2- Kemudian, dengan kelajuan yang tinggi, masukkan gula sudu demi sudu sambil terus putar adunan. 3- Teruskan memutar adunan dengan kelajuan tinggi sehingga bertukar menjadi putih berkilat. 4- Masukkan esen vanilla dan pukul lagi sampai sebati.

5- Masukkan tepung jagung dan cuka. Gaulkan menggunakan spatula.6- Masukan bahan dalam piping lepas tu picitkan kedalam cawan kertas.7- Panaskan oven pada suhu 110' C. Saya panaskan 15 minit lebih awal. Letakkan rak di tengah bahagian oven.

8- Masukkan adunan meringue. Dalam 15 minit, turunkan suhu kepada 110'C. Masak selama 45minit atau sehingga masak.Cara menghias :

1- Pukul whipping cream dalam bekas sehingga kental. Satu petua nak mudahkan kerja. Masukkan bekas dalam peti ais bahagian beku selama 2-3 jam sebelum memukul whipping cream.

2- Bila whipping cream dah kental.

3- Masukkan whipped cream dalam plastik. Simpan dalam peti ais beku sekejap. Nanti bila nak decorate baru keluarkan.

No comments:

Post a Comment