ResipiMasakanKini berkongsi Resipi Kuih Talam Jagong. Resipi Kuih Talam Jagong ni adalah antara hidangan yang sedap sebagai menu minum petang. Cubalah Resipi Masakan ini..
Penyediaan: 20 minit | Memasak: 40 minit
60 Minit Masa Keseluruhan | Jumlah Hidangan: 6-8 orang
Bahan-bahan:
Bahan lapisan bawah:
1 cawan jagung cream
2 cawan tepung beras
0.5 cawan tepung jagung
3.5 cawan santan
1 cawan gula
Bahan lapisan atas:
1.5 cawan tepung beras
4.5 cawan santan pekat
1/2 cawan jus air pandan
1 s/k garam
Cara menyediakan:
1. Gaulkan semua bahan lapisan bawah dan kacau sebati. Masukkan dalam loyang yang telah disapukan sedikit minyak. Kukuskan selama 30 minit.
2. Campurkan semua bahan lapisan atas dan tapiskan dalam periuk. Kacau sekejap [10 minit] diatas api yang laing kecil.
3. Bila adunan lapisan bawah sudah masak, cakarkan sikit dan tuangkan perlahan-lahan adunan lapisan atas.
4. Kukuskan selama 20 minit. Sejukkan betul-betul barulah dipotong.
Penyediaan: 20 minit | Memasak: 40 minit
60 Minit Masa Keseluruhan | Jumlah Hidangan: 6-8 orang
Bahan-bahan:
Bahan lapisan bawah:
1 cawan jagung cream
2 cawan tepung beras
0.5 cawan tepung jagung
3.5 cawan santan
1 cawan gula
Bahan lapisan atas:
1.5 cawan tepung beras
4.5 cawan santan pekat
1/2 cawan jus air pandan
1 s/k garam
Cara menyediakan:
1. Gaulkan semua bahan lapisan bawah dan kacau sebati. Masukkan dalam loyang yang telah disapukan sedikit minyak. Kukuskan selama 30 minit.
2. Campurkan semua bahan lapisan atas dan tapiskan dalam periuk. Kacau sekejap [10 minit] diatas api yang laing kecil.
3. Bila adunan lapisan bawah sudah masak, cakarkan sikit dan tuangkan perlahan-lahan adunan lapisan atas.
4. Kukuskan selama 20 minit. Sejukkan betul-betul barulah dipotong.

No comments:
Post a Comment