ResipiMasakanKini berkongsi Resipi Asam Pedas Pekat Kepala Ikan Kaloi. Resipi Asam Pedas Pekat Kepala Ikan Kaloi ni adalah antara hidangan yang sedap sebagai menu makanan tengahari. Cubalah Resipi Masakan ini..
Penyediaan: 20 minit | Memasak: 30 minit
50 Minit Masa Keseluruhan | Jumlah Hidangan: 3-4 orang
Bahan-bahan:
1 ekor kepala ikan kaloi
Minyak masak untuk menumis
1 sudu besar asam jawa
2 cawan air
3 batang serai ~ diketuk
1 batang bunga kantan dibelah 2
Sedikit daun kesum
Garam dan gula secukup rasa
Bahan-bahan dikisar:
1 biji bawang besar
2 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
2 biji cili merah
25 biji cili kering ~ rendam & tos
½ inci belacan
1 inci kunyit hidup
1 inci halia
1 inci lengkuas
Cara menyediakan:
1. Panaskan minyak kemudian tumiskan serai & bahan-bahan kisar hingga wangi dan terbit minyak.
2. Masukkan air asam jawa, air dan biarkan mendidih.
3. Masukkan ikan & bunga kantan, daun kesum, dan garam, gula secukupnya.
4. Rasakan kuahnya.. jika dah okey.. bolehlah dihidangkan.
Penyediaan: 20 minit | Memasak: 30 minit
50 Minit Masa Keseluruhan | Jumlah Hidangan: 3-4 orang
Bahan-bahan:
1 ekor kepala ikan kaloi
Minyak masak untuk menumis
1 sudu besar asam jawa
2 cawan air
3 batang serai ~ diketuk
1 batang bunga kantan dibelah 2
Sedikit daun kesum
Garam dan gula secukup rasa
Bahan-bahan dikisar:
1 biji bawang besar
2 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
2 biji cili merah
25 biji cili kering ~ rendam & tos
½ inci belacan
1 inci kunyit hidup
1 inci halia
1 inci lengkuas
Cara menyediakan:
1. Panaskan minyak kemudian tumiskan serai & bahan-bahan kisar hingga wangi dan terbit minyak.
2. Masukkan air asam jawa, air dan biarkan mendidih.
3. Masukkan ikan & bunga kantan, daun kesum, dan garam, gula secukupnya.
4. Rasakan kuahnya.. jika dah okey.. bolehlah dihidangkan.
No comments:
Post a Comment