Tuesday 10 April 2012

Masak Lemak Putih Durian

Makanan ini eksotik sikit, masak lemak putih durian. Bukan guna durian putih, tetapi kuahnya warna putih. Rare punya lauk der. Best, mengancam nyawa! Makanan orang hulu Kelantan nih, biasanya makan panas-panas dengan nasi.

Bahan-bahan ( 4- 5 orang makan )

Sebiji Durian (ambil isinya sahaja, kulitnya tak mahu)
1 labu bawang besar - hiris halus
2 ulas bawang putih - hiris halus
1 batang serai - dititik
200 g udang hidup - dikupas kulit
secukup santan
garam secukup rasa
1 batang lada merah - hiris serong
1 batang lada hijau - dihiris serong
(kalau nak kurang pedas, guna Cili api)
(udang juga boleh ganti dengan isi ikan kembung)


Cara-cara
Asingkan ulas durian dalam mangkuk hayun berlainan :)
Disebabkan saya guna santan pekat, jadi saya masukkan 1 cawan air dan separuh santan dalam periuk. Masukkan bawang, udang dan cili. Masak sambil dikacau, sebelum mendidih baru bubuh durian dan kacau hingga mendidih.
Masukkan baki santan, garam dan cili. Kacau hingga mendidih sekali lagi dan tutup api.. Selamat mencuba...:)

p/s: Petua supaya santan tak pecah minyak: Didihkan dulu air santan dengan bahan2..bila dah hampir masak baru masukkan pati santan agar santan tak pecah minyak.

Durian Belanda Masak Lemak Putih

Sama macam di atas juga cuma gunakan durian belanda putik. Selamat mencuba!


No comments:

Post a Comment