Monday 23 August 2010

Sira Labu (Pengat Labu)

Bahan2 :

1500 gm labu manis
2 cawan gula
1 1/4 cawan air
1/2 camca teh garam


Cara2 memasak:
1. rendam labu dlm air kapur (kapur makan yg org tua-tua mkn dengan sirih zaman dulu-dulu tu). Rendam lebih kurang 1/2 jam. Toskan air.

2. susun daun pandan di dalam periuk. kemudian susun pula labu taburkan gula selapis demi selapis sampai habis (kalau boleh guna periuk yg tebal)

3. masukan air

4. masak dg menggunakan api sedang . setelah nampak gula hancur cair dr kepingan labu terbalikkan secara perlahan untuk mengelak dripada hancur. masak lagi hingga air gula jadi pekat, baru padam api setelah sejuk hidangkan. atau pun simpan dlm peti sejuk dulu. lagi sedap.

No comments:

Post a Comment