Monday 23 August 2010

Jeruk Bawang Putih

Bahan-bahannya

1. 20 labu bawang putih, jangan ceraikan/kupaskan. Buang kulit yang sudah
terkupas. Bersih dan toskan.Kalau rajin, kukuskan bawang putih sehingga agak
lembut (boleh dicucuk dengan garpu)
2. 1 cawan cuka
3. 2 cawan air
4. setengah cawan gula pasir
5. 5 sudu makan garam



Cara:
1. Masak air, cuka, gula dan garam hingga mendidih
2. Masukkan bawang putih dan masak hingga didih sekali lagi + another 5-10
minutes. Kalau sudah dikukus, masak hingga didih sahaja.
3. Sejukkan (betul betul sejuk)
4. Masukkan dalam telap yang tidak kedap udara (
5. Boleh simpan dalam fridge (tahan 2 bulan) atau kalau bukan dalam fridge,
tahan 2-3 minggu. Ambil gunakan sudu.

No comments:

Post a Comment