Saturday, 28 August 2010

Bahulu Berinti

Bahulu Berinti - Baulu Berinti

Bahan-bahan
5 biji telur
150gm gula kaster
1/4 sudu teh garam halus
160gm tepung gandum
1/2 sudu teh esen vanila
100ml minyak jagung

Inti : Jem blueberry/strawberry/raspberry/kaya/peanut butter


Cara-cara
1. Satukan semua bahan kecuali minyak jagung, putar dengan kelajuan tinggi hingga pekat, perlahan kan mixer dan masukkan minyak jagung putar hingga bergaul rata.
2. Leser acuan baulu dengan minyak jagung dan panaskan dalam oven selama 5 minit. Tuang adunan separuh penuh dan bakar selama 4 minit. Keluarkan dari oven dan letak 1 sudu teh inti jem di tengahnya. Tuang baki adunan hingga menutupi inti dan hampir penuh.
3. Bakar dengan api atas dan bawah selama 8-10 minit pada suhu 160C atau sehingga kekuningan.

No comments:

Post a Comment