Bahulu Berinti - Baulu Berinti
Bahan-bahan
5 biji telur
150gm gula kaster
1/4 sudu teh garam halus
160gm tepung gandum
1/2 sudu teh esen vanila
100ml minyak jagung
Inti : Jem blueberry/strawberry/raspberry/kaya/peanut butter
Cara-cara
1. Satukan semua bahan kecuali minyak jagung, putar dengan kelajuan tinggi hingga pekat, perlahan kan mixer dan masukkan minyak jagung putar hingga bergaul rata.
2. Leser acuan baulu dengan minyak jagung dan panaskan dalam oven selama 5 minit. Tuang adunan separuh penuh dan bakar selama 4 minit. Keluarkan dari oven dan letak 1 sudu teh inti jem di tengahnya. Tuang baki adunan hingga menutupi inti dan hampir penuh.
3. Bakar dengan api atas dan bawah selama 8-10 minit pada suhu 160C atau sehingga kekuningan.
Bahan-bahan
5 biji telur
150gm gula kaster
1/4 sudu teh garam halus
160gm tepung gandum
1/2 sudu teh esen vanila
100ml minyak jagung
Inti : Jem blueberry/strawberry/raspberry/kaya/peanut butter
Cara-cara
1. Satukan semua bahan kecuali minyak jagung, putar dengan kelajuan tinggi hingga pekat, perlahan kan mixer dan masukkan minyak jagung putar hingga bergaul rata.
2. Leser acuan baulu dengan minyak jagung dan panaskan dalam oven selama 5 minit. Tuang adunan separuh penuh dan bakar selama 4 minit. Keluarkan dari oven dan letak 1 sudu teh inti jem di tengahnya. Tuang baki adunan hingga menutupi inti dan hampir penuh.
3. Bakar dengan api atas dan bawah selama 8-10 minit pada suhu 160C atau sehingga kekuningan.
No comments:
Post a Comment