Tuesday, 24 August 2010

Sema Tarik Kelantan

Peralatan:

2 batang buluh (sederhana panjang dan leper)
1 biji biji periuk tembaga
1 periuk biasa(kecil)
1 biji pengayak
1 biji besen sederhana diisi air
1 helai kertas minyak
1 biji kuali
1 senduk kayu



bahan-bahan:

2 keping gula kelapa/gula gerek
1 kg tepung gandum
1 mangkuk sedang air
1 botol kecil minyak jagung
Cara:
Goreng tepung gandum sehingga naik bau harum kekuningan, angkat dan ayak ke dalam bekas.Masukkan air dlam periuk biasa(kecil) dan masak dgn gula kelapa sehingga gula cair dan berbuih.Ambil 1 batang buluh dan celup ke gula yang mendidih, angkat dan lihat sama ada gula agak bersarang apabila terkena udara, maka ia sedia diangkt. Kecilkan api, masukkan 1-2 titik minyak jagung ke dalam periuk tembaga, sapu sehingga rata, kemudian tuang adunan didih td.Biar dan lenggang sehingga agak kelihatan beku, sapu minyak pada 2 batang buluh td, dan angkat dengan menggunakan 2 batang buluh, kemudian tarik gula sehingga kelihatan keemasan. Panaskan tepung yang telah digoreng jangan sampai hangit, kemudian ayak atas kertas minyak, gula yang ditari-tarik td, diletak di atas tepung yang diayak atak kertas minyak td. Kemudian tarik- tarik gula td di atas tepung, dan selang seli ditabur tepung gandum panas seperti cara membuat mi wantan. Tarik gula sehingga kelihatan teksturnya halus dan kelihatan seperti bihun, sedia dihidangkan.

Cadangan Hidangan:
Bolehlah disimpun, sebesar ibu jari atau dipotong-potong sederhana panjang.

Tambahan:
Cara membuat memerlukan masa yang tepat,tangan yang tahan panas dan pantas supaya gula tidak cepat sejuk dan berketul.

No comments:

Post a Comment