Doh
1 cawan tepung pulut
1/2 cawan tepung gandum
1/2 cawan air tapis
1 sudu teh ekstrak sirap ros
Kuah:
1 paket santan (200ml)
1/2 cawan air tapis
1 1/2 kerek nissan (gula melaka)
1 sudu teh halba
2 ikat daun pandan
garam secukup rasa
Kaedah penghasilannya:
1. Uli semua bahan, air tu sukat-sukatlah.
2. Kemudian sirap ekstrak sirap ros jenama masjid ke, ikutlah asalkan yang jenis all-school punya hehe. Kemudian uli sampai doh bertukar warna merah
Kalau tak ada, boleh ganti dengan esen ros campur pewarna merah
3. Gentel bulat atau bujur atau leper atau ikut dan
4. Kemudian campak semua ke dalam periuk air yang sedang mendidih. Tanda masak ialah, biji delima ini timbul belaka ke permukaan.
5. Angkat dan sejukkan sebentar
6. Sementara itu kita sediakan kuahnya pula.
7. Didihkan semua bahan kuah dengan api sederhana
8. Kemudian masukkan biji delima tadi. Tutup api
9. Boleh dihidang panas atau sejuk
SELAMAT MENCUBA
No comments:
Post a Comment