Bahan-bahannya:
2 cawan tepung gandum
1 sudu teh serbuk penaik
1 sudu teh soda bikarbonat
5 sudu gula
2 sudu makan susu tepung
secubit garam
3 biji telur ayam
1 cawan minyak masak/canola/mentega yang dicairkan
3-6 biji pisang yang telah masak (ikut saiz)
3 sudu makan serbuk koko
Kaedahnya:
1. Satukan dan gaulkan tepung gandum, serbuk penaik. soda bikarbonat dan susu tepung, kemudian pecahkan telur
2. Gaulkan telur bersama gula dan garam
3. Tuangkan minyak, gaul sampai sebati.
4. Kemudian masukkan pisang yang dilenyek. Gaul sampai sebati
5. Bahagikan kepada dua bahagian, satu bahagian digaulkan dengan serbuk koko
6. Tuangkan ke dalam muffin cup atau loyang jika hendak buat kek. Tuang selang seli atau ikut kreativiti masing-masing. Bakar muffin dengan suhu 175'C selama 20 minit atau jika buat kek, dalam 35-40 minit.
9. Siap dihidangkan panas atau untuk sarapan pogi yang menyihatkan
SELAMAT MENCUBA
No comments:
Post a Comment