Thursday, 25 April 2013

Laham Mandhi

Bahan-bahan:
Kambing 1 kg
2 cawan beras (direndam selama setengah jam)
Lobak merah 2 (parut)
Capsicum 2 (dihiris)
Minyak zaiton 4 sudu besar
Badam ½ cawan
Stok ayam 4 cawan
Garam secukup rasa
Hijau buah pelaga 4
Cengkih 4
Lada hitam 10
Buah pala 1 secubit
Bay leaf 2
Halia serbuk 1 sudu kecil
Lemon 4 (dihiris)
Air 1 cawan

Cara menyediakan:
1. Bagi mandi rempah: Add buah pala, daun bay, serbuk halia, lada hitam dan bunga cengkih dalam pengisar dan kisar baik.
2. Sekarang meletakkan rempah mandi ke dalam mangkuk dan tambahkan limau, 2 sudu besar minyak 1 cawan air dan garam.
3. Sapukan campuran ini untuk kambing dan kebenaran untuk perap selama beberapa jam.
4. Kemudian ketat membungkus dengan kerajang aluminium.
5. Sekarang Bakar dalam ketuhar selama 40 minit.
6. Keluarkan dari ketuhar dan masak sehingga kering air.
7. Memarakkan sekeping arang batu dan meletakkannya di tengah-tengah kambing pan.
8. Rengiskan minyak sedikit kepada arang batu dan dengan serta-merta menutupinya ketat.
9. Panaskan baki minyak dalam periuk, tambah stok ayam dan rebus untuk sementara waktu.
10. Kemudian tambahkan 1 sudu kecil mandi rempah.
11. Sekarang tambah garam dan beras dan masak sehingga sangat sedikit air dibiarkan.
12. Kemudian campurkan capsicum dan lobak merah.
13. Meliputi ketat dan stim pada haba yang rendah selama 10 - 15 minit.
14. Apabila beras itu siap, ambil keluar dalam pinggan dan meletakkan daging kambing yang disediakan di atas.
15. Hiaskan dengan badam dan hidangkan semasa panas.

No comments:

Post a Comment