Thursday, 18 April 2013

ResipiMasakanKini - Kari Kepala Ikan

Bahan-bahan
1 ekor kepala ikan merah/tenggiri/jenahak
2 bungkus serbuk kari
5 biji bendi
3 biji cili hijau
2 biji tomato
5 tauhu kering di potong 2
1 cawan air asam jawa
1 cawan santan pekat
minyak
garam

Bahan Tumis

5 ulas bwang merah ]
2 ulas bawang putih ] tumbuk /hiriskan
1 inci halia ]
1 s/b halba campur
2 tangkai daun kari

Cara Memasak
1. Panaskan minyak dan tumis bahan tumis sehingga wangi.
2. Kemudian masukkan rempah kari yg dibancuh sehingga pecah minyak.
3. Masukkan asam jawa tadi [digaul dengan pati santan dan tapiskan]
4. Masukkan ikan. Tambahkan air sedikit supaya santan tak berapa pekat.
5. Kecilkan api dan biarkan mendideh dan naik minyak.
6. Apabila mendidih masukkan bendi, tomato, tauhu dan garam. Biarkan naik minyak lagi sikit dan tutup api. Hidangkan.

No comments:

Post a Comment