Saturday 16 March 2013

Resepi laici kang rumpai laut


1 tin laici
Sepeket biji selasih ( direndam)
7-10 biji kembang semangkuk (direndam biar kembang)
20gram rumpai laut kering (basuh bersih & rendam selama 3 jam) 1/2 cawan gula melaka (dimasak & biarkan sejuk seketika)
Cincau dipotong dadu

Cara cara:
Potong rumpai laut yg telah direndam
Tuangkan gula melaka yg telah sejuk ke dlm jug bsama sedikit air laici ( dlm tin)
Tambah sedikit air masak jika perlu ( ikut kesesuaian kemanisan) Masukkan semua bahan2 yg lain
Kacau & tambahkan ais.
Siap utk diminum....bagus utk kulit kerana rumpai laut mengandungi kolagen.
Juga baik utk menyejukkan badan.
Selamat mencuba!

anda mungkin nak cuba Resepi Kerabu Rumpai Laut (Resepi Kolagen), klik di http://ceria-resipi.blogspot.com/2013/03/kerabu-rumpai-laut-resepi-kolagen.html

No comments:

Post a Comment