Saturday, 16 March 2013

Asam pedas tempoyak ikan merah


resepi sedikit ringkas
Bahan2;-
Seekor Ikan merah yg telah di potong
(Bersihkan )-gaul dgn asam jawa skit..passtu perap sjap kmudia bersikan)
Sebiji bwg besar hiris
3 senduk Cili kering yg telah dikisar bersama bwg merah bwg putih n halia(nak lgi pedas blih tambah )
Daun kesum ,.. Daun limau purut
3 bji Tomato dibelah
Air perahan jus asam jawa
Sesenduk tempoyak
Sesudu besar serbuk Kari
Gula garam seckup rasa

Cara2;
Tumis cili kisar hingga pecah Minyak masukkan serbuk kari bwg hiris Dan kacau
masukkan daun kesum n dn limau purut
Masukkan jus asam jawa kacau
masukan tempoyak dan semangkuk dua air kacau (tambah air jika nk kuah byk)
masukkan ikan kacau perlahan
masukan juga tomato sebati kan rasa gulai ,..
Bila sudah mndidih ttup API

No comments:

Post a Comment