Selepas dikupas kulit ubi kayu masukkan ke dalam periuk. Masukkan air sekali kerana kita akan merebus ubi kayu tersebut hingga empuk. Semasa merebus, sila masukkan garam ya. Ikutlah tahap kesukaan anda pada rasa kemasinan itu.
Selepas rebus ubi, toskan ubi dan ubi itu perlulah dipotong mengikut citarasa masing-masing.
Selepas itu, bolehlah dipanaskan minyak dan apabila minyak sudah panas, sila masukkan sedikit demi sedikit ubi kayu rebus yang telah dipotong tadi.
Goreng hingga garing dan warnya keemasan menyilau pandangan. Kemudian angkat dan toskan. Perlu digoreng dengan tahap api yang sederhana ya. Ingat tu!!
Beginilah keadaannya hasil gorengan ubi kayu atau sinkong bak kata orang Indonesia. Ubi kayu ni memang banyak khasiatnya,
Ubi Kayu Goreng Sedap ini rasanya sangat enak kerana ianya lembut di dalam dan garing di luar. Ditambah lagi dengan rasa ubinya yang lemak masin akan membuat anda ingin mengunyah tanpa henti
No comments:
Post a Comment