Bahan-bahan:
Ketam 4 ekor dibelah dua (saiz besar)
Rempah kari ketam 1 bungkus
kunyit (sedikit) (dikisar)
Bawang putih 2 ulas (dikisar)
Bawang besar sebiji (dikisar)
Serai sebatang (dititik)
Santan RM1
Bahan-bahan yang dikisar mestilah digaul bersama rempah kari ketam.
Caranya:
Panaskan periuk. Masukkan minyak untuk menumis. Tumis bahan-bahan kisar yang sudah digaul dan serai yang sudah dititik hingga naik bau dan garing. Kemudian masukkan sedikit air. Kacau. Masukkan ketam. Masukkan santan. kacau. Jika perlu masukkan air lagi. Kuahnya mestilah separas ketam sahaja. Akhir sekali masukkan garam dan serbuk perasa. Tunggu hingga kuah mendidih. Kacau. Hidangan sudah sedia untuk dimakan.
Masakan ini sesuai untuk dimakan dengan nasi putih bersama ulam dan sambal belacan. Emak mertua lalu, sudah pasti anda tidak sedar. selamat mencuba!!
No comments:
Post a Comment