Tuesday 2 November 2010

Ketam Masak Kam Heong

Bahan A
100grm bawang merah
30grm serai
30grm lengkuas
1 sudu teh serbuk kunyit
10grm cili kering
10grm udang kering
(kesemua bahan A dikisar)

Bahan B
Bawang besar
Serai
Bunga Kantan
Cili padi
Daun Kari3 sudu sos tomato
1 sudu sos cili (seafood sos)
½ sudu sos plum
Santan
Garam
Air Masak (stok sup ayam)
Minyak masak

Cara-caranya
1. Tuangkan sedikit minyak masak untuk menumis. Setelah minyak panas,
tumiskan bahan A yang telah dikisar.(bawang merah, serai, lengkuas,
kunyit, cili kering & udang kering)
2. Setelah bahan-bahan yang ditumis berbau wangi, masukkan pula bahan B
(bawang besar, serai, bunga kantan, cili padi & daun kari)
3. Setelah bahan-bahan yang ditumis cukup masak dan garing, bolehlah
dituangkan sup air ayam(chicken stok)
4. Kemudian masukkan sos tomato, sos cili(sos seafood), sos plum, garam.
5. Akhir sekali masukkan santan untuk membangkitkan rasa yang lebih
lemak ke dalam masakan.
6. Setelah masakan masak, angkat & hidangkan.

No comments:

Post a Comment