Sunday 11 December 2011

spaghetti mudah

Bahan untuk kuah spagheti ;

Of course la TOMATO PUREE.
Daging lembu / ayam yang dicincang. 500gram cukup la .
Carrot yang dipotong dadu . Ikot suke nak banyak mana.
Tomato yang juga dipotong dadu. Pun ikut suka. Tapi kalau masa nak beli tomato, ambik tomato yang keras bile kite picit. Bile masak tak la hancur .
3 sudu Cili kering yang dah di blender.
Bawang besar. Kalau rajin potong dadu . Tapi saya cincang je.
Kalau nak masuk capsicum pun boleh . Saya suka bau dia . Harumm . :)

Bahan untuk rebus pasta :

Air rebusan secukupnya .
1 atau 2 sudu garam.
3 , 4 sudu minyak masak atau minyak zaitun

Memasak Kuah Spagheti :
Tumis bawang besar dan daging cincang sehingga bawang garing.
Masukkan tomato puree dan tambah air 1 setengah tin.
Masukkan semua bahan yang dipotong dadu.
Tumis cili sehingga garing dan campurkan dengan 2 sudu sos tiram. Campurkan dalam kuah .
Tambah garam secukup rasa.

Merebus pasta :
Air rebusan secukupnya bermaksud mampu menutupi keseluruhan pasta.
Didihkan air rebusan yang sudah bercampur garam dan minyak dahulu .
Masukkan pasta setelah mendidih dan tutup periuk rebusan.
Tunggu selama sepuluh minit.
Toskan dan hidangkan
Selalunya saya rebus pasta dalam rice cooker . Tutupkan .

Cara lainnya :
Didihkan air rebusan bercampur garam.
Masukkan pasta dan tutup periuk rebusan.
Tunggu sehingga sepuluh minit.
Toskan .
Gaulkan dengan minyak masak atau minyak zaitun.

No comments:

Post a Comment