Tuesday, 29 June 2010

Resepi Nasi Beriani Gam

Bahan-bahan:
2 kilogram beras basmati
100 gram bawang merah – dihiris
50 gram bawang putih – dihiris
50 gram halia – dihiris
1/2 tin susu cair
Empat sekawan – bunga lawang, cengkih, jintan dan kayu manis
1 biji tomato – dipotong empat
2 tangkai cili merah – belah dua
2 tangkai cili hijau – belah dua
5 gram daun sup atau daun bawang – potong 1 1/2 inci
3 gram daun ketumbar
Bahan perasa secukupnya

Cara menyediakan:
1. Basuh beras, masukkan ke dalam periuk nasi bersama semua bahan yang dinyatakan.
2. Tanak nasi menggunakan periuk memasak elektrik. Apabila nasi kering, ambil sedikit minyak daripada kuah beriani dan siram sedikit ke atas nasi tadi.
3. Biarkan nasi itu dalam periuk seketika iaitu kira-kira lima minit, kemudian hidangkan bersama dalca, pajeri serta papadom.

No comments:

Post a Comment